Ajarilah anak-anak lelaki kamu berenang dan memanah, dan bagi perempuan alat menjahit

TEKS BAHASA ARAB

علموا أبناءكم السباحة والرمي، والمرأة المغزل.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Ajarilah anak-anak lelaki kamu berenang dan memanah, dan bagi perempuan alat menjahit.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1624, hadis nombor 8204. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن ابن عمر – رضي الله عنهما – مرفوعا: ((علموا أبناءكم السباحة والرمي، والمرأة المغزل)). [هب، الضياء في ((المنتقى من مسوعاته بمرو))، ((الضعيفة)) (3877)].

(Sangat Lemah)
Daripada Ibn Umar RA secara marfu’(disandarkan kepada Nabi SAW): ((Ajarilah anak-anak lelaki kamu berenang dan memanah, dan bagi perempuan alat menjahit.))
[Riwayat al-Baihaqi dalam Shu’ab al-Iman dan al-Dhiya dalam al-Muntaqa. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 3877].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.