Apabila salah seorang daripada kalian makan daging, maka hendaklah dia membasuh tangannya daripada kotoran daging itu

TEKS BAHASA ARAB

إذا أكل أحدكم اللحم فليغسل يده من وضر اللحم لا يؤذي من صلى حذاءه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Apabila salah seorang daripada kalian makan daging, maka hendaklah dia membasuh tangannya daripada kotoran daging itu (agar) dia tidak mengganggu orang yang solat bersebelahannya.

STATUS

Sangat munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 432, hadis nombor 2327. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر جدا) عن ابن عمر – رضي الله عنهما -، قال: قال ﷺ: «إذا أكل أحدكم اللحم فليغسل يده من وضر اللحم لا يؤذي من صلى حذاءه». [عد، «الضعيفة» (6979)].

(Sangat Munkar) Daripada Ibn ‘Umar RA, beliau berkata: Rasulullah ﷺ bersabda: Apabila salah seorang daripada kalian makan daging, maka hendaklah dia membasuh tangannya daripada kotoran daging itu (agar) dia tidak mengganggu orang yang solat bersebelahannya. [Riwayat Ibn ‘Adī dalam al-Kāmil. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 6979].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.