Bagi orang yang meminta itu ada haknya

TEKS BAHASA ARAB

للسائل حق، وإن جاء على فرس.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Bagi orang yang meminta itu ada haknya, walau dia datang dalam keadaan menaiki kuda.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 867, hadis nombor 4430. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) ((للسائل حق، وإن جاء على فرس)). روي من حديث الحسين بن علي بن أبي طالب، وعلي بن أبي طالب، وعبد الله ابن عباس، وأنس بن مالك، والهرماس بن زياد، وأبي هريرة -رضي الله عنهم-. [تخ، د، حم، ش، ع، طب، ابن زنجوية في ((الأموال))، القضاعي، عد، أبو جعفر الرزاز في ((ستة مجالس من الأمالي))، ((الضعيفة)) (1378)].

(Lemah) “Bagi orang yang meminta itu ada haknya, walau dia datang dalam keadaan menaiki kuda.” Diriwayatkan dari hadis al-Husain bin Ali bin Abi Talib, dan Ali bin Abi Talib, Abdullah bin Abbas, Anas bin Malik, al-Hirmas bin Ziyad dan Abu Hurairah RA.
[Riwayat al-Bukhari dalam Tarikh al-Kabir, Abu Daud dalam Sunan, Ahmad dalam Musnad, Ibn Abi Syaibah dalam Musannaf , Abu Ya’la dalam Musnad , al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Kabir, Ibn Zanjawaih dalam al-Amwal, al-Qudha'i dalam Musnad al-Syihab, Ibn Adi dalam al-Kamil fi al-Dhuafa’, Abu Ja’far al-Razzaz dalam Sittah Majalis min al-Amali. Lihat Silsilah al-Da'ifah no. 1378].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs