Janganlah kamu mengharapkan kematian kerana kematian itu amat sakit

TEKS BAHASA ARAB

لا تمنوا الموت، فإنه هول المطلع شديد، وإن من السعادة أن يطول عمر العبد، ‏ويرزقه الله الإنابة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Janganlah kamu mengharapkan kematian kerana kematian itu amat sakit. Sesungguhnya antara kebahagiaan seorang hamba itu ialah apabila dipanjangkan umurnya sehingga Allah memberinya peluang untuk bertaubat.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1975, hadis nombor 9878. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(‏ضعيف) ‏عن جابر بن عبدالله -رضي الله عنهما- مرفوعا: «‏لا تمنوا الموت، فإنه هول المطلع شديد، وإن من السعادة أن يطول عمر العبد، ‏ويرزقه الله الإنابة».
[حم، «الضعيفة» (775، 4979)].

(Lemah)
Daripada Jabir bin Abdullah RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Janganlah kamu mengharapkan kematian kerana kematian itu amat sakit. Sesungguhnya antara kebahagiaan seorang hamba itu ialah apabila dipanjangkan umurnya sehingga Allah memberinya peluang untuk bertaubat.
[Riwayat Ahmad bin Hanbal. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 775, 4979].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs