Kamu benar. Demi Allah, aku tidak faham mengenainya

TEKS BAHASA ARAB

صدقت؛ فوالله! ما فهمت منها إلا الذي فهمت.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Kamu benar. Demi Allah, aku tidak faham mengenainya melainkan yang kamu faham.

STATUS

Aku tidak mengetahui asal hadith ini secara lengkap

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1910 hadis nombor 9591. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(لا أعرف له أصلا بهذا التمام)
صدقت؛ فوالله! ما فهمت منها إلا الذي فهمت.
[((الضعيفة)) (5860)]

(Aku tidak mengetahui asal hadith ini secara lengkap)
Kamu benar. Demi Allah, aku tidak faham mengenainya melainkan yang kamu faham.
[Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 5860]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.