Panji-panji hitam akan keluar dari Khurasan

TEKS BAHASA ARAB

يخرج من خراسان رايات سود، لا يردها شيء حتى تنصب بإيلياء.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Panji-panji hitam akan keluar dari Khurasan. Tidak ada sesuatu pun yang mampu menghalangnya sehinggalah ia dikibarkan di Iliya’ (Baitulmuqaddis).

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1888, hadis nombor 9506. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن أبي هريرة – رضي الله عنه – مرفوعا: “يخرج من خراسان رايات سود، لا يردها شيء حتى تنصب بإيلياء”. [ ت، حم، ((الضعيفة)) (4825)].

(Lemah) Daripada Abu Hurairah RA berkata (disandarkan kepada Nabi SAW): “Panji-panji hitam akan keluar dari Khurasan. Tidak ada sesuatu pun yang mampu menghalangnya sehinggalah ia dikibarkan Iliya’ (Baitulmuqaddis).” [Riwayat al-Tirmizi dan Ahmad. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 4825]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs