Pasangan suami isteri mewarisi diat dan harta

TEKS BAHASA ARAB

المرأة ترث من دية زوجها وماله، وهو يرث من ديتها ومالها؛ ما لم يقتل أحدهما صاحبه، فإذا قتل أحدهما صاحبه عمدا لم يرث من ديته وماله شيئا، وإن قتل أحدهما صاحبه خطأ؛ ورث من ماله، ولم يرث من ديته.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Seorang wanita (isteri) mewarisi diat dan harta daripada suaminya, dan suami mewarisi diat dan harta daripada isterinya, selama mana salah seorang daripada keduanya tidak membunuh yang lain. Jika salah seorang daripada mereka membunuh yang lain dengan sengaja, maka dia tidak mewarisi apa-apa daripada diat atau kekayaan (harta) walau sedikitpun. Jika salah seorang daripada mereka membunuh yang lain secara tidak sengaja, dia akan mewarisi hartanya tetapi tidak mewarisi diatnya.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 796, hadis nombor 4097. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع)
عن عبد الله بن عمرورضي الله عنهما، أن رسول الله ﷺ قام يوم فتح مكة، فقال: المرأة ‌ترث ‌من ‌دية زوجها وماله، وهو يرث من ديتها ومالها؛ ما لم يقتل أحدهما صاحبه، فإذا قتل أحدهما صاحبه عمداً لم يرث من ديته وماله شيئاً، وإن قتل أحدهما صاحبه خطأ؛ ورث من ماله، ولم يرث من ديته.
[هـ، (الضعيفة) (4674)]

(Palsu)
Daripada ‘Abdullah bin ‘Amru RA bahawa Rasulullah SAW berdiri pada hari Pembukaan Kota Makkah dan berkata: Seorang wanita (isteri) mewarisi diat dan harta daripada suaminya, dan suami mewarisi diat dan harta daripada isterinya, selama mana salah seorang daripada keduanya tidak membunuh yang lain. Jika salah seorang daripada mereka membunuh yang lain dengan sengaja, maka dia tidak mewarisi apa-apa daripada diat atau kekayaan (harta) walau sedikitpun. Jika salah seorang daripada mereka membunuh yang lain secara tidak sengaja, dia akan mewarisi hartanya tetapi tidak mewarisi diatnya.
[Riwayat Ibn Majah dalam al-Sunan. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 4674]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs