Samak daripada bangkai itu halal

TEKS BAHASA ARAB

إن الدباغ يحل من الميتة كما يحل الخل من الخمر.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesungguhnya samak daripada bangkai itu halal sepertimana halalnya cuka yang berasal daripada arak.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1203, hadis nombor 6109. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن أم سلمة رضي الله عنها، قالت: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: إن الدباغ يحل من الميتة كما يحل الخل من الخمر.
[عد، هق، ((الضعيفة)) (3000)]

(Lemah)
Daripada Ummi Salamah RA, katanya: Rasulullah SAW pernah bersabda: Sesungguhnya samak daripada bangkai itu halal sepertimana halalnya cuka yang berasal daripada arak.
[Riwayat Ibn ‘Adi, al-Baihaqi dalam al-Sunan. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 3000]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs