Sesungguhnya Allah SWT menjadikan tanaman itu kawasan seluas 350 hasta

TEKS BAHASA ARAB

إن الله جعل للزرع حرمة غلوة بسهم.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesungguhnya Allah SWT menjadikan untuk tanaman itu kawasan khusus seluas 350 hasta. (ghalwah adalah sistem ukur tamadun Rom)

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1823, hadis nombor 9193. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن عكرمة مرفوعا: ((إن الله جعل للزرع حرمة غلوة بسهم)). [يحيى بن آدم في ((الخراج))، هق، الخطيب في ((الموضح))، ((الضعيفة)) (3065)]

(Lemah) Daripada ‘Ikrimah berkata, Nabi SAW bersabda: “Sesungguhnya Allah SWT menjadikan untuk tanaman itu kawasan khusus seluas 350 hasta.” (ghalwah adalah sistem ukur tamadun Rom) [Riwayat Yahya bin Adam dalam al-Kharraj, al-Bayhaqi dalam al-Sunan al-Kubra, al-Khatib dalam al-Muwaddih. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 3065]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.