Wahai saudaraku, sesungguhnya aku berpesan kepadamu dengan suatu pesanan, maka peliharalah ia, semoga Allah memberimu manfaat dengannya

TEKS BAHASA ARAB

أي أخي! إني موصيك بوصية فاحفظها؛ لعل الله أن ينفعك بها: 1- زر القبور، تذكر بها الآخرة، بالنهار أحيانا ولا تكثر. 2- واغسل الموتى، فإن معالجة جسد خاو عظة بليغة. 3- وصل على الجنائز، لعل ذلك يحزنك، فإن الحزين في ظل الله تعالى. 4- وجالس المساكين، وسلم عليهم إذا لقيتهم. 5- وكل مع صاحب البلاء تواضعا لله تعالى وإيمانا به. 6- والبس الخشن الضيق من الثياب، لعل العز والكبرياء لا يكون لهما فيك مساغ. 7- وتزين أحيانا لعبادة ربك، فإن المؤمن كذلك يفعل تعففا وتكرما وتجملا. 8- ولا تعذب شيئا مما خلق الله بالنار.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Wahai saudaraku, sesungguhnya aku berpesan kepadamu dengan suatu pesanan, maka peliharalah ia, semoga Allah memberimu manfaat dengannya: 1- Ziarahlah kubur, kamu akan ingat kepada akhirat dengannya, sekali-sekala pada waktu siang dan janganlah memperbanyakkan (ziarah). 2- Mandikanlah jenazah, kerana mengendalikan tubuh yang telah kosong itu merupakan peringatan yang amat berkesan. 3- Tunaikanlah solat bagi jenazah, semoga ia dapat menjadikan kamu sedih, kerana orang yang bersedih itu berada di bawah naungan Allah Taala. 4- Duduklah bersama orang miskin dan berilah salam kepada mereka apabila kamu bertemu mereka. 5- Makanlah bersama orang yang ditimpa bala sebagai tanda tawaduk kepada Allah Taala dan keimanan kepada-Nya. 6- Pakailah pakaian yang kasar dan ketat, semoga perasaan mulia dan sombong itu tidak lepas terbentuk pada dirimu. 7- Berhiaslah sekali-sekala untuk beribadah kepada Tuhanmu, kerana orang beriman itu berbuat sedemikian untuk menjaga kehormatan serta menampakkan kemuliaan dan kecantikan. 8- Janganlah kamu menyeksa apa-apa ciptaan Allah dengan api.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 436, hadis nombor 2342. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر) عن أبي ذر – رضي الله عنه -، قال: قال ﷺ: «أي أخي! إني موصيك بوصية فاحفظها؛ لعل الله أن ينفعك بها: 1- زر القبور، تذكر بها الآخرة، بالنهار أحيانا ولا تكثر. 2- واغسل الموتى، فإن معالجة جسد خاو عظة بليغة. 3- وصل على الجنائز، لعل ذلك يحزنك، فإن الحزين في ظل الله تعالى. 4- وجالس المساكين، وسلم عليهم إذا لقيتهم. 5- وكل مع صاحب البلاء تواضعا لله تعالى وإيمانا به. 6- والبس الخشن الضيق من الثياب، لعل العز والكبرياء لا يكون لهما فيك مساغ. 7- وتزين أحيانا لعبادة ربك، فإن المؤمن كذلك يفعل تعففا وتكرما وتجملا. 8- ولا تعذب شيئا مما خلق الله بالنار». [ابن عساكر، الحاكم جزءا منه، «الضعيفة» (7138)].

(Munkar) Daripada Abu Dzarr RA, beliau berkata: Baginda ﷺ bersabda: “Wahai saudaraku, sesungguhnya aku berpesan kepadamu dengan suatu pesanan, maka peliharalah ia, semoga Allah memberimu manfaat dengannya: 1- Ziarahlah kubur, kamu akan ingat kepada akhirat dengannya, sekali-sekala pada waktu siang dan janganlah memperbanyakkan (ziarah). 2- Mandikanlah jenazah, kerana mengendalikan tubuh yang telah kosong itu merupakan peringatan yang amat berkesan. 3- Tunaikanlah solat bagi jenazah, semoga ia dapat menjadikan kamu sedih, kerana orang yang bersedih itu berada di bawah naungan Allah Taala. 4- Duduklah bersama orang miskin dan berilah salam kepada mereka apabila kamu bertemu mereka. 5- Makanlah bersama orang yang ditimpa bala sebagai tanda tawaduk kepada Allah Taala dan keimanan kepada-Nya. 6- Pakailah pakaian yang kasar dan ketat, semoga perasaan mulia dan sombong itu tidak lepas terbentuk pada dirimu. 7- Berhiaslah sekali-sekala untuk beribadah kepada Tuhanmu, kerana orang beriman itu berbuat sedemikian untuk menjaga kehormatan serta menampakkan kemuliaan dan kecantikan. 8- Janganlah kamu menyeksa apa-apa ciptaan Allah dengan api.” [Riwayat Ibn ‘Asākir dan al-Ḥākim pada sebahagiannya. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 7138].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs