Adakah yang sedang melaju ke syurga! Sesungguhnya syurga tiada bahaya padanya

TEKS BAHASA ARAB

ألا هل ‌مشمر ‌للجنة! فإن الجنة لا خطر لها، هي – ورب الكعبة! – نور تتلألأ، وريحانة تهتز، وقصر مشيد، ونهر مطرد، وثمرة نضيجة، وزوجة حسناء جميلة، وحلل كثيرة، ومقام في أبد في دار سليمة، وفاكهة خضيرة، وحبرة ونعمة في محلة عالية بهية! قالوا: نعم يا رسول الله؛ نحن المشمرون لها. قال: قالوا: إن شاء الله.

TEKS BAHASA MALAYSIA

“Adakah yang sedang melaju ke syurga! Sesungguhnya syurga tiada bahaya padanya. Demi Tuhan pemilik Kaabah! Ia adalah cahaya yang bergemerlapan, bau bunga-bungaan yang harum, istana yang megah, sungai yang kekal mengalirkan air, buah yang segar, para bidadari yang cantik, pakaian yang banyak, tempat tinggal abadi dan selamat, buah-buahan yang hijau, serta nikmat pada tempat yang tinggi yang menarik! Mereka berkata: "Ya wahai Rasulullah, kami adalah orang yang ingin melaju ke syurga." Baginda bersabda: "Katakanlah, insya-Allah."

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 663, hadis nombor 3421. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن أسامة بن زيد -رضي الله عنه- مرفوعا: ((ألا هل ‌مشمر ‌للجنة! فإن الجنة لا خطر لها، هي – ورب الكعبة! – نور تتلألأ، وريحانة تهتز، وقصر مشيد، ونهر مطرد، وثمرة نضيجة، وزوجة حسناء جميلة، وحلل كثيرة، ومقام في أبد في دار سليمة، وفاكهة خضيرة، وحبرة ونعمة في محلة عالية بهية! قالوا: نعم يا رسول الله؛ نحن المشمرون لها. قال: قالوا: إن شاء الله)). [هــ، حب، طب، أبو نعيم في ((صفة الجنة))، البغوي، ابن عساكر، الحربي في ((الغريب)) الضياء في ((صفة الجنة))، الحنائي في ((الفوائد))، ((الضعيفة)) (3358)]

(Lemah) Daripada Usamah bin Zaid RA secara marfu’: "Adakah yang sedang melaju ke syurga! Sesungguhnya syurga tiada bahaya padanya. Demi Tuhan pemilik Kaabah! Ia adalah cahaya yang bergemerlapan, bau bunga-bungaan yang harum, istana yang megah, sungai yang kekal mengalirkan air, buah yang segar, para bidadari yang cantik, pakaian yang banyak, tempat tinggal abadi dan selamat, buah-buahan yang hijau, serta nikmat pada tempat yang tinggi yang menarik! Mereka berkata: "Ya wahai Rasulullah, kami adalah orang yang ingin melaju ke syurga." Baginda bersabda: "Katakanlah, insya-Allah." [Riwayat Ibn Majah, Ibn Hibban, al-Tabarani dalam al-Mu’jam al-Kabir, Abu Nuaim dalam Sifat al-Jannah, al-Baghawi dalam Syarh al-Sunnah, Ibn Asakir dalam Tarikh Dimasyq, al-Harbi dalam al-Gharib, al-Dhiya’ dalam Sifat al-Jannah, al-Hanaie dalam al-Fawaid. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 3358]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs