Aku memiliki masa bersama Allah

TEKS BAHASA ARAB

حديث: لي وقت مع الله لا يسعني فيه ملك مقرب، ولا نبي مرسل.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Hadith: “Aku memiliki masa bersama Allah, yang mana malaikat yang hampir dengan tuhan mahupun nabi yang diutuskan tidak dapat menampungku pada masa tersebut.”

STATUS

Maknanya sahih

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Muhammad bin Khalil Al-Qawuqji (m.1305H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu dan tiada asalnya beliau berjudul Al-Lu’lu’ al-Marsu’ Fi Ma La Asla Lah Au Biaslihi Maudu’, di halaman 155, hadis nombor 459. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

حَدِيث: لي وَقت مَعَ الله لَا يسعني فِيهِ ملك مقرب، وَلَا نَبِي مُرْسل. يذكرهُ الصُّوفِيَّة كثيرا وَلم أر من نبه عَلَيْهِ وَمَعْنَاهُ صَحِيح، وَفِيه إِيمَاء إِلَى مقَام الِاسْتِغْرَاق باللقاء، الْمعبر عَنهُ بالمحو والفناء، وَالله أعلم.

Hadith: “Aku memiliki masa bersama Allah, yang mana malaikat yang hampir dengan tuhan mahupun nabi yang diutuskan tidak dapat menampungku pada masa tersebut.”
Sering disebutkan oleh golongan sufi namun aku tidak menjumpai sesiapa yang memberi komentar tentang hadith ini. Makna hadith ini sahih. Ia mengisyaratkan kepada maqam ketenggelaman dalam perjumpaan yang sering diistilahkan dengan mahw dan fana. Wallahu a’lam.

RUJUKAN

Muhammad bin Khalil Al-Qawuqji. (1415H). Al-Lu’lu’ al-Marsu’ Fi Ma La Asla Lah Au Biaslihi Maudu’ (Fawwaz Ahmad Zamrali, Ed.). Dar al-Basha’ir.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Telekom Malaysia, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs