Apabila salah seorang kamu hendak memberi salam

TEKS BAHASA ARAB

إذا أراد أحدكم السلام فليقل : السلام عليكم ، فإن الله هو السلام ، ولا يبدأ قبل الله بشيء.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Apabila salah seorang kamu hendak memberi salam maka ucapkanlah: Assalamualaikum (selamat sejahtera ke atas kamu), sesungguhnya Allah itu bersifat al-Salam. Dan janganlah dia memulakan dengan sesuatu perkataan pun sebelum Allah.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 193, hadis nombor 996. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن أبي هريرة مرفوعا: ((إذا أراد أحدكم السلام فليقل: السلام عليكم، فإن الله هو السلام، ولا يبدأ قبل الله بشيء)).
[ع، ابن السني، الدينوري، ((الضعيفة)) (‌‌2319)]

(Sangat Lemah)
Daripada Abu Hurairah RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Apabila salah seorang kamu hendak memberi salam maka ucapkanlah: Assalamualaikum (selamat sejahtera ke atas kamu), sesungguhnya Allah itu bersifat al-Salam. Dan janganlah dia memulakan dengan sesuatu perkataan pun sebelum Allah.
[Riwayat Abu Ya'la dalam Musnad beliau, Ibn al-Sunni dan al-Dainuri. Lihat Silsilah al-Da‘īfah; no. 2319]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs