Barang siapa yang memandang rendah kepada-Ku sebagai penguasa, nescaya dia telahpun keluar memerangi-Ku

TEKS BAHASA ARAB

من أهان لي وليا فقد بارزني بالمحاربة، ما ترددت في شيء أنا فاعله ما ترددت في قبض المؤمن، يكره الموت وأكره مساءته ولابد له منه، ما تقرب عبدي بمثل أداء ما افترضته عليه، ولا يزال عبدي المؤمن يتقرب إلي بالنوافل حتى أحبه، ومن أحببته كنت له سمعا وبصرا ويدا ومؤيدا، دعاني فأجبته، وسألني فأعطيته، ونصح لي فنصحت له، وإن من عبادي لمن يريد الباب من العبادة فأكفر عنه لا يدخله العجب فيفسده ذلك، وإن من عبادي المؤمنين لمن لا يصلح إيمانه إلا الفقر، ولو أغنيته لأفسده ذلك، وإن من عبادي المؤمنين لمن لا يصلح إيمانه إلا الصحة، ولو أسقمته لأفسده ذلك، وإن من عبادي المؤمنين لمن لا يصلح إيمانه إلا السقم، ولو أصححته لأفسده ذلك، إني أدبر عبادي بعلمي بقلوبهم. إني عليم خبير.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Barang siapa yang memandang rendah kepada-Ku sebagai penguasa, nescaya dia telahpun keluar memerangi-Ku. Aku tidak teragak-agak untuk melakukan apa-apa sahaja yang Aku lakukan, Aku tidak teragak-agak untuk menarik (roh) seorang mukmin, (yang) membenci kematian dan Aku juga benci berlaku buruk kepadanya dan itu perlu baginya. Tidak ada yang mendekatkan hamba-Ku (kepada-Ku) seumpama menunaikan apa yang Aku wajibkan buatnya. Hamba-Ku berterusan mendekatkan diri kepada-Ku dengan amalan sunat sehingga Aku menyukainya. Manakala barang siapa yang Aku suka akan dia, nescaya Aku akan menjadi pendengaran, penglihatan, tangan dan pendukung baginya. Dia berdoa kepada-Ku, maka Aku perkenankan baginya dan dia meminta kepada-Ku, maka Aku kurniakan kepadanya. Dia tulus kepada-Ku, maka Aku tulus kepadanya. Sesungguhnya juga ada antara hamba-Ku yang menghendaki pintu ibadah maka aku ampuni dia (supaya) sikap takjub tidak masuk kepadanya lalu merosakkannya. Ada juga antara hamba-Ku yang tidak elok imannya melainkan (dengan) kefakiran, sekiranya Aku menjadikannya kaya nescaya perkara itu akan merosakkannya. Ada juga antara hamba-Ku yang tidak elok imannya melainkan (dengan) kesihatan, sekiranya Aku menjadikan dia sakit nescaya perkara itu akan merosakkannya. Ada juga antara hamba-Ku yang tidak elok imannya melainkan (dengan) penyakit, sekiranya Aku menjadikan dia sihat nescaya perkara itu akan merosakkannya. Sesungguhnya Aku mengatur hamba-Ku dengan ilmu-Ku berkenaan hati-hati mereka. Sesungguhnya Aku adalah Yang Maha Mengetahui lagi Maha Mendalam Pengetahuan-Nya.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 456-457, hadis nombor 2447. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن أنس بن مالك – رضي الله عنه – عن النبي ﷺ عن جبريل – عليه السلام – عن ربه – تبارك وتعالى -، قال: «من أهان لي وليا فقد بارزني بالمحاربة، ما ترددت في شيء أنا فاعله ما ترددت في قبض المؤمن، يكره الموت وأكره مساءته ولابد له منه، ما تقرب عبدي بمثل أداء ما افترضته عليه، ولا يزال عبدي المؤمن يتقرب إلي بالنوافل حتى أحبه، ومن أحببته كنت له سمعا وبصرا ويدا ومؤيدا، دعاني فأجبته، وسألني فأعطيته، ونصح لي فنصحت له، وإن من عبادي لمن يريد الباب من العبادة فأكفر عنه لا يدخله العجب فيفسده ذلك، وإن من عبادي المؤمنين لمن لا يصلح إيمانه إلا الفقر، ولو أغنيته لأفسده ذلك، وإن من عبادي المؤمنين لمن لا يصلح إيمانه إلا الصحة، ولو أسقمته لأفسده ذلك، وإن من عبادي المؤمنين لمن لا يصلح إيمانه إلا السقم، ولو أصححته لأفسده ذلك، إني أدبر عبادي بعلمي بقلوبهم. إني عليم خبير». [البيهاقي في «الأسماء والصفات»، أبو صالح الحرمي في «الفوائد العوالي»، البغوي، الكلاباذي في «مفتاح المعاني»، الضياء في «المنتقى من مسموعاته بمرو»، «الضعيفة» (1775)].

(Sangat Lemah) Daripada Anas bin Malik RA, daripada Nabi ﷺ, daripada Jibril AS, daripada Tuhannya Yang Maha Berkat lagi Maha Tinggi, Dia berfirman: "Barang siapa yang memandang rendah kepada-Ku sebagai penguasa, nescaya dia telahpun keluar memerangi-Ku. Aku tidak teragak-agak untuk melakukan apa-apa sahaja yang Aku lakukan, Aku tidak teragak-agak untuk menarik (roh) seorang mukmin, (yang) membenci kematian dan Aku juga benci berlaku buruk kepadanya dan itu perlu baginya. Tidak ada yang mendekatkan hamba-Ku (kepada-Ku) seumpama menunaikan apa yang Aku wajibkan buatnya. Hamba-Ku berterusan mendekatkan diri kepada-Ku dengan amalan sunat sehingga Aku menyukainya. Manakala barang siapa yang Aku suka akan dia, nescaya Aku akan menjadi pendengaran, penglihatan, tangan dan pendukung baginya. Dia berdoa kepada-Ku, maka Aku perkenankan baginya dan dia meminta kepada-Ku, maka Aku kurniakan kepadanya. Dia tulus kepada-Ku, maka Aku tulus kepadanya. Sesungguhnya juga ada antara hamba-Ku yang menghendaki pintu ibadah maka aku ampuni dia (supaya) sikap takjub tidak masuk kepadanya lalu merosakkannya. Ada juga antara hamba-Ku yang tidak elok imannya melainkan (dengan) kefakiran, sekiranya Aku menjadikannya kaya nescaya perkara itu akan merosakkannya. Ada juga antara hamba-Ku yang tidak elok imannya melainkan (dengan) kesihatan, sekiranya Aku menjadikan dia sakit nescaya perkara itu akan merosakkannya. Ada juga antara hamba-Ku yang tidak elok imannya melainkan (dengan) penyakit, sekiranya Aku menjadikan dia sihat nescaya perkara itu akan merosakkannya. Sesungguhnya Aku mengatur hamba-Ku dengan ilmu-Ku berkenaan hati-hati mereka. Sesungguhnya Aku adalah Yang Maha Mengetahui lagi Maha Mendalam Pengetahuan-Nya". [Riwayat al-Bayhaqi dalam al-Asma’ wa al-Sifat, Abu Salih al-Harami dalam al-Fawa'id al-‘Awali, al-Baghawi, al-Kalabazi dalam Miftah al-Ma’ani dan al-Diya’ dalam al-Muntaqa min Masmu’atih bi Marw. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 1775].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs