Barangsiapa yang mendidik seorang kanak-kanak sehingga di mengucapkan ‘tiada Tuhan melainkan Allah’

TEKS BAHASA ARAB

من ربى صبيا حتى يقول لا إله إلا الله لم يحاسبه الله.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Barangsiapa yang mendidik seorang kanak-kanak sehingga di mengucapkan ‘tiada Tuhan melainkan Allah’ maka dia tidak akan dihisab.

STATUS

Tidak sahih

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh al-Fattanī (m.986 H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Taẓkirah Al-Mawḍū’āt, di halaman 131. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

«مَنْ رَبَّى صَبِيًّا حَتَّى يَقُولَ لَا إِلَهَ إِلا اللَّهُ لَمْ يحاسبه الله» لَا يَصح قلت لَهُ طرق أُخْرَى فِيهَا ضعف.

“Barangsiapa yang mendidik seorang kanak-kanak sehingga di mengucapkan ‘tiada Tuhan melainkan Allah’ maka dia tidak akan dihisab.” Hadith ini tidak sahih. Saya katakan: Ia mempunyai jalur periwayatan yang lain yang mana dalam sanad tersebut terdapat perawi yang dhaif.

RUJUKAN

Muḥammad Ṭāhir bin ‘Alī Al-Fattanī. (1343). Taẓkirah Al-Mawḍū’āt. Idārah Al-Ṭibā‘ah Al-Munīrah.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Sdn Bhd, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs