Barangsiapa yang takutkan Allah, maka Allah akan menjadikan semua benda takut kepadanya

TEKS BAHASA ARAB

من خاف الله خوف الله منه كل شيء ومن لم يخف الله خوفه الله من كل شيء.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Barangsiapa yang takutkan Allah, maka Allah akan menjadikan semua benda takut kepadanya. Dan barangsiapa yang tidak takutkan Allah, Allah akan menjadikan dia takut akan semua benda.

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh al-Fattanī (m.986 H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Taẓkirah Al-Mawḍū’āt, di halaman 20. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

وَلأبي الشَّيْخ «مَنْ خَافَ اللَّهَ خَوَّفَ اللَّهُ مِنْهُ كُلَّ شَيْءٍ وَمَنْ لَمْ يَخَفِ اللَّهَ خَوَّفَهُ اللَّهُ مِنْ كل شَيْء» مُنكر.

Dalam riwayat Abu Al-Syeikh:
Maksudnya: “Barangsiapa yang takutkan Allah, maka Allah akan menjadikan semua benda takut kepadanya. Dan barangsiapa yang tidak takutkan Allah, Allah akan menjadikan dia takut akan semua benda.”
Hadis ini adalah hadis yang munkar.

RUJUKAN

Muḥammad Ṭāhir bin ‘Alī Al-Fattanī. (1343). Taẓkirah Al-Mawḍū’āt. Idārah Al-Ṭibā‘ah Al-Munīrah.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Sdn Bhd, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs