Berjalan dengan pantas

TEKS BAHASA ARAB

سرعة المشي تذهب بهاء المؤمن.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Berjalan dengan pantas menghilangkan kemuliaan seorang mukmin

STATUS

Munkar Jiddan

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 169, hadis nombor 849. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر جداً)
سُرعةُ المشيِ تُذِهبُ بَهاءَ المؤمِنِ. وقد ورد من حديث أبي هريرة وابن عمر وأنس وابن عباس.
[أبو سعيد الماليني في ((الأربعين في شيوخ الصوفية))، حل، خط، ابن الجوزي في ((الواهيات))، عد، عباس الدوري في ((تاريخ ابن معين))، الخطيب في ((الجامع))، الواحدي في ((الوسيط))، الثعلبي في ((التفسير))، ابن بشران، ((الضعيفة)) (55)]

(Munkar Jiddan)
Berjalan dengan pantas menghilangkan kemuliaan seorang Mukmin. Juga telah thabit dalam hadis Abu Hurairah, Ibn ‘Umar, Anas dan Ibn ‘Abbas.
[Riwayat Abu Sa’id al-Maliniy dalam al-Arbain Fi Shuyukh al-Sufiyyah, Abu Nu'aim dalam al-Hilyah, al-Khatib al-Baghdadi dalam Tarikh Baghdad, Ibn al-Jauzi dalam al-Wahiyat, Ibn 'Adi dalam al-Kamil Fi al-Dhu’afa’, ‘Abbas al-Dauriy dalam Tarikh Ibn Ma’in, al-Khatib dalam al-Jami’, al-Wahidi dalam al-Wasit, al-Tsa’labiy dalam al-Tafsir dan Ibn Bishran. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 55]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Telekom Malaysia, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs