Berkumpullah dan angkatlah tangan kalian

TEKS BAHASA ARAB

اجتمعوا وارفعوا أيديكم فاجتمعنا ورفعنا أيدينا ثم قال: اللهم اغفر للمعلمين ثلاثا كيلا يذهب القرآن، وأعز العلماء كيلا يذهب الدين.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Berkumpullah dan angkatlah tangan kalian. Maka kami pun berkumpul dan mengangkat tangan kami. Kemudian Nabi SAW bersabda: Ya Allah, ampunkanlah (dosa) para guru supaya Al-Quran tidak hilang dan muliakanlah para ulama supaya agama tidak hilang.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh al-Fattanī (m.986 H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Taẓkirah Al-Mawḍū’āt, di halaman 19. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

أنس رَفعه «اجْتَمِعُوا وَارْفَعُوا أَيْدِيكُمْ فَاجْتَمَعْنَا وَرَفَعْنَا أَيْدِينَا ثُمَّ قَالَ اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُعَلِّمِينَ كَيْلا يَذْهَبَ الْقُرْآنُ وَأَعِزَّ الْعُلَمَاءَ كَيْلا يَذْهَبَ الدِّينُ» مَوْضُوعٌ.

Daripada Anas yang diriwayatkan secara marfu’:
Maksudnya: “Berkumpullah dan angkatlah tangan kalian. Maka kami pun berkumpul dan mengangkat tangan kami. Kemudian Nabi SAW bersabda: Ya Allah, ampunkanlah (dosa) para guru supaya Al-Quran tidak hilang dan muliakanlah para ulama supaya agama tidak hilang.”
Hadis ini adalah palsu.

RUJUKAN

Muḥammad Ṭāhir bin ‘Alī Al-Fattanī. (1343). Taẓkirah Al-Mawḍū’āt. Idārah Al-Ṭibā‘ah Al-Munīrah.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Sdn Bhd, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs