Berwaspadalah kalian daripada fahaman (menafikan) qadar ini

TEKS BAHASA ARAB

اتقوا هذا القدر، فإنه شعبة من النصرانية.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Berwaspadalah kalian daripada fahaman (menafikan) qadar ini, kerana ia adalah salah satu bahagian (fahaman) Nasrani.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 455, hadis nombor 2439. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن ابن عباس – رضي الله عنهما – مرفوعا: «اتقوا هذا القدر، فإنه شعبة من النصرانية». [الملخص في «الفوائد»، ابن بشران، عد، طب، أبو نعيم في «الرواة عن أبي نعيم الفضل بن دكين»، اللالكائي، أحمد بن المهندس في «حديثه عن عافية وغيره»، «الضعيفة» (1786)].

(Sangat Lemah) Daripada Ibn ‘Abbas RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi ﷺ): "Berwaspadalah kalian daripada fahaman (menafikan) qadar ini, kerana ia adalah salah satu bahagian (fahaman) Nasrani". [Riwayat al-Mukhallis dalam al-Fawa'id, Ibn Bishran dalam al-Amali, Ibn ‘Adi dalam al-Kamil fi al-Dhu’afa’, al-Tabarani dalam al-Mu'jam al-Kabir, Abu Nu’aym dalam al-Ruwah ‘an Abi Nu’aym al-Fadl bin Dukayn, al-Lalaka'i dalam al-Sunnah dan Ahmad bin al-Muhandis dalam Hadithihi 'an 'Afiyah wa Ghayrihi. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 1786].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs