Biarlah yang mengelola urusan kamu selepasku adalah yang memperkenalkan kepada kamu apa yang kamu ingkari

TEKS BAHASA ARAB

سيلي أموركم من بعدي رجال يعرفونكم ما تنكرون، وينكرون عليكم ما تعرفون، فلا طاعة لمن عصى الله، فلا تعتلوا بربكم.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Biarlah yang mengelola urusan kamu selepasku adalah yang memperkenalkan kepada kamu apa yang kamu ingkari, dan mengingkari kamu apa yang mereka ketahui, tidak ada ketaatan bagi sesiapa yang bermaksiat kepada Allah, maka janganlah kamu meninggi diri kepada Tuhan kamu.

STATUS

Lemah dengan lafaz ini

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 772, hadis nombor 3945. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف بهذا اللفظ) عن عبادة بن الصامت قال: سمعت أبا القاسم ﷺ يقول: ‌«سيلي أموركم من بعدي رجال يعرفونكم ما تنكرون، وينكرون عليكم ما تعرفون، فلا طاعة لمن عصى الله، فلا تعتلوا بربكم». [ك، «الضعيفة» (1353)]

(Lemah dengan lafaz ini) Daripada Ubadah bin al-Somit RA aku mendengar Abu al-Qasim SAW bersabda: “Biarlah yang mengelola urusan kamu selepasku adalah yang memperkenalkan kepada kamu apa yang kamu ingkari, dan mengingkari kamu apa yang mereka ketahui, tidak ada ketaatan bagi sesiapa yang bermaksiat kepada Allah, maka janganlah kamu meninggi diri kepada Tuhan kamu.” [Riwayat al-Hakim dalam al-Mustadrak. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 1353]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs