Empat orang yang layak mendapat syafaat aku pada hari kiamat

TEKS BAHASA ARAB

حديث: أربعة أنا لهم شفيع يوم القيامة: المكرم لذريتي، والقاضي لهم حوائجهم، والساعي لهم في أمورهم، ما اضطروا إليه، والمحب لهم بقلبه ولسانه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Hadith: Empat orang yang layak mendapat syaafat aku pada hari kiamat: Orang yang memuliakan zuriatku, yang melunaskan hajat mereka, yang berusaha melaksanakan urusan mereka apa yang mereka perlu dan yang menyayangi mereka dengan hati dan lidahnya

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Muḥammad bin ‘Alī al-Shawkānī (m.1250H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu beliau berjudul Al-Fawā’id Al-Majmū’ah Fī Al-Aḥādīth Al-Mawḍū‘ah, di halaman 397, hadis nombor 131. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

هو موضوع، كما قال في المختصر.

Ia adalah palsu. Sepertimana yang disebutkan dalam al-Mukhtasar.

RUJUKAN

Muḥammad bin ‘Alī Al-Shawkānī. (1995). Al-Fawā’id Al-Majmū’ah Fī Al-Aḥādīth Al-Mawḍū‘ah (‘Abd Al-Raḥman Al-Mu‘allimī, Ed.). Dār Al-Kutub Al-‘Ilmiyyah.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon LAPOR kepada pentadbir sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs