Jauhilah kamu daripada mendengar muzik (dari peralatan bertali) dan lagu kerana keduanya menumbuhkan sifat munafik di dalam hati seperti air menumbuhkan tumbuhan

TEKS BAHASA ARAB

إياكم واستماع المعازف والغناء، فإنهما ينبتان النفاق في القلب كما ينبت الماء البقل.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Jauhilah kamu daripada mendengar muzik (dari peralatan bertali) dan lagu kerana keduanya menumbuhkan sifat munafik di dalam hati seperti air menumbuhkan tumbuhan.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1617, hadis nombor 8155. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن عبدالله بن مسعود – رضي الله عنه- مرفوعا: ((إياكم واستماع المعازف والغناء، فإنهما ينبتان النفاق في القلب كما ينبت الماء البقل)). [أبو الحسين الحلبي في ((الفوائد المنتقاة))، ((الضعيفة)) (2474)].

(Sangat Lemah)
Daripada Abdullah bin Mas’ud RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): ((Jauhilah kamu daripada mendengar muzik (dari peralatan bertali) dan lagu kerana keduanya menumbuhkan sifat munafik di dalam hati seperti air menumbuhkan tumbuhan.))
[Riwayat Abu al-Husain al-Halabi dalam al-Fawa’id al-Muntaqah. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 2474].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs