Kedudukan seorang tua dalam rumahnya seperti kedudukan seorang Nabi dalam kalangan kaumnya

TEKS BAHASA ARAB

الشيخ في بيته كالنبي في قومه.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Kedudukan seorang tua dalam rumahnya seperti kedudukan seorang Nabi dalam kalangan kaumnya.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 68, hadis nombor 318. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع)
عن ابن عمر -رضي الله عنهما- مرفوعاً: ((‌الشيخ ‌في ‌بيته ‌كالنبي ‌في ‌قومه)).
[ابن حبان في ((الضعفاء))، ((الضعيفة)) (‌‌3766)]

(Palsu)
Daripada Ibn ‘Umar RA secara marfū‘: “Kedudukan seorang tua dalam rumahnya seperti kedudukan seorang Nabi dalam kalangan kaumnya.”
[Riwayat Ibn Ḥibban dalam al-Ḍu‘afā’ wa al-Majrūḥīn. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah (3766).

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI.  Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin! 

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs