Letakkanlah jari telunjukmu pada gigimu

TEKS BAHASA ARAB

ضع إصبعك السبابة على ضرسك؛ ثم اقرأ: ((أولم ير الإنسان أنا خلقناه من نطفة …)) [يس: 77].

TEKS BAHASA MALAYSIA

Letakkanlah jari telunjukmu pada gigimu kemudian baca: {Dan apakah manusia tidak memperhatikan bahwa kami menciptakannya dari setitik air (mani)…} [Surah Yasin: 77].

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1177, hadis nombor 5959. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن ابن عباس – رضي الله عنهما -، قال: قال رسول الله – صلى الله عليه وسلم – لرجل اشتكى ضرسه: ((ضع إصبعك السبابة على ضرسك؛ ثم اقرأ: ((أو لم ير الإنسان أنا خلقناه من نطفة …)) [يس: 77])). [فر، ((الضعيفة)) (3814)]

(Palsu)
Daripada Ibn ‘Abbas RA, telah berkata: Rasulullah SAW telah bersabda kepada lelaki mengadu tentang giginya: Letakkanlah jari telunjukmu pada gigimu kemudian baca: {Dan apakah manusia tidak memperhatikan bahawa kami menciptakannya dari setitik air (mani)…} [Surah Yasin: 77].
[Riwayat al-Daylami dalam al-Firdaws. Lihat Silsilah al-Da’ifah; no. 3814]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs