Letakkanlah pena atas telingamu

TEKS BAHASA ARAB

ضع القلم على أذنك فإنه أذكر للمملي.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Letakkanlah pena atas telingamu kerana ia mengingatkan kepada si pencatat.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Aḥmad bin Al-Ṣiddīq al-Ghumārī (m. 1380H) رحمه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis palsu beliau berjudul Al-Mughīr ‘Alā al-Aḥādīth al-Mawḍū‘ah Fī al-Jāmi‘ al-Ṣaghīr, di halaman 50, hadis nombor 265. Berikut adalah komentar beliau terhadap hadis ini:

Dalam sanadnya terdapat ‘Anbasah bin ‘Abdul Rahman, seorang perawi matruk (yang ditinggalkan). Ibn al-Jawzi berkata: Ia palsu. Ibn ‘Asakir turut meriwayatkannya melalui hadith Anas, dalam sanadnya terdapat Muhammad bin al-Azhar, seorang pemalsu hadith. Saya turut menemui hadith tersebut dalam Tarikh Asbahan oleh Abu Nu’aim yang bukan melalui sanadnya, namun sanadnya masih tidak dapat dipastikan oleh saya sekarang, maka lihatlah sanad tersebut, ia berada di bawah biografi Harun bin Sa’id Abi ‘Abdul Rahman al-‘Abid.

RUJUKAN

Aḥmad bin Al-Ṣiddīq al-Ghumārī. (2015). Al-Mughīr ‘Alā al-Aḥādīth al-Mawḍū‘ah Fī al-Jāmi‘ al-Ṣaghīr(2nd ed.). Maktabah al-Qahirah.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs