Manusia dan ular diciptakan sama

TEKS BAHASA ARAB

خلق الإنسان والحيات سواء، إن رآها أفزعته، وإن لدغته أوجعته، فاقتلوها حيث وجدتموها.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Manusia dan ular diciptakan sama, jika dia (manusia) melihatnya (melihat ular), ia akan menakutkannya, jika ia (ular) mematuknya, dia (manusia) akan merasa sakit. Maka maka kalian bunuhlah ia di mana sahaja kalian menjumpainya.

STATUS

Sangat Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 790, hadis nombor 4063. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا)
عن ابن عباس رضي الله عنهما، أن رجلاً سأل النبي ﷺ، عن ‌قتل ‌الحيات؟ فقال: خلق الإنسان والحيات سواء، إن رآها أفزعته، وإن لدغته أوجعته، فاقتلوها حيث وجدتموها.
[الطيالسي، طس، (الضعيفة) (3548)]

(Sangat Lemah)
Daripada Ibn Abbas RA bahawa seorang lelaki bertanya Nabi SAW tentang membunuh ular? Lalu baginda bersabda: Manusia dan ular diciptakan sama, jika dia (manusia) melihatnya (melihat ular), ia akan menakutkannya, jika ia (ular) mematuknya, dia (manusia) akan merasa sakit. Maka maka kalian bunuhlah ia di mana sahaja kalian menjumpainya.
[Riwayat al-Tayalisi dalam Musnadnya, al-Tabarani dalam Mu’jam al-Awsat. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 3548]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs