Memperdengarkan kepada orang yang pekak adalah satu sedekah

TEKS BAHASA ARAB

إسماع الأصم صدقة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Memperdengarkan kepada orang yang pekak adalah satu sedekah.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 186, hadis nombor 955. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن سهل – رضي الله عنه – مرفوعا: ((‌إسماع ‌الأصم ‌صدقة)).
[مكي المؤذن في ((حديثه))، محمد بن عبد الواحد المقدسي في ((المنتقى من حديث أبي علي الأوقي))، ((الضعيفة)) (‌‌1752)]

(Sangat Lemah)
Daripada Sahl RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Memperdengarkan kepada orang yang pekak adalah satu sedekah.
[Riwayat Makki al-Mu’azzin dalam Hadith beliau dan Muhammad bin ‘Abd al-Wahid al-Maqdisi dalam al-Muntaqa daripada Hadith Abi ‘Ali al-Awqi. Lihat Silsilah al-Da‘īfah, no. 1752]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs