Menziarahi orang sakit adalah lebih besar pahalanya berbanding mengiringi jenazah

TEKS BAHASA ARAB

عيادة المريض أعظم أجرا من اتباع الجنائز.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Menziarahi orang sakit adalah lebih besar pahalanya berbanding mengiringi jenazah.

STATUS

Sangat Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 71, hadis nombor 335. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا)
عن ابن عمر -رضي الله عنهما- مرفوعاً: ((‌عيادة ‌المريض ‌أعظم ‌أجراً ‌من ‌اتباع ‌الجنائز)).
[فر، ((الضعيفة)) (‌‌3925)]

(Sangat Lemah)
Daripada Ibn ‘Umar RA secara marfū‘: “Menziarahi orang sakit adalah lebih besar pahalanya berbanding mengiringi jenazah.”
[Riwayat alDaylamī dalam Musnad al-Firdaws. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah (3925).

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI.  Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin! 

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs