Nabi Muhamad SAW apabila memotong rambutnya atau kukunya atau berbekam, baginda akan membawanya ke (perkuburan) al-Baqi’ lalu ditanam

TEKS BAHASA ARAB

كان إذا أخذ من شعره أو قلم أظفاره، أو احتجم بعث به إلى البقيع فدفن.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Adapun Nabi SAW apabila memotong rambutnya atau kukunya atau berbekam, baginda akan membawanya ke (perkuburan) al-Baqi’ lalu ditanam.

STATUS

Batil

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1611, hadis nombor 8118. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(باطل) عن عائشة – رضي الله عنها -، قالت: ((كان إذا أخذ من شعره أو قلم أظفاره، أو احتجم بعث به إلى البقيع فدفن)). [ابن أبي حاتم في ((العلل))، ((الضعيفة)) (713)].

(Batil)
Daripada Aisyah R.anha berkata: ((Adapun Nabi SAW apabila memotong rambutnya atau kukunya atau berbekam, baginda akan membawanya ke (perkuburan) al-Baqi’ lalu ditanam.))
[Riwayat Ibn Abi Hatim di dalam al-’Ilal. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 713].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs