Orang munafik memiliki kedua matanya, dia boleh menangis seperti yang dia mahu

TEKS BAHASA ARAB

المنافق يملك عينيه: يبكي كما يشاء.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Orang munafik memiliki (mengawal) kedua matanya, dia boleh menangis seperti yang dia mahu.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 493, hadis nombor 2651. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن علي –رضي الله عنه- مرفوعا: ((المنافق يملك عينيه: يبكي كما يشاء)). [أبو بكر الشافعي في ((الفوائد))، أبو نعيم في ((صفة النفاق))، فر، ((الضعيفة)) (4683)].

(Sangat Lemah)
Daripada ‘Ali RA, secara marfu‘ (disandarkan kepada Nabi SAW): Orang munafik memiliki (mengawal) kedua matanya, dia boleh menangis seperti yang dia mahu.
[Riwayat Abu Bakr al-Shafi‘I dalam kitab al-Fawa’id, Abu Nu‘aim dalam kitab Sifat al-Nifaq dan al-Dailami dalam Musnad al-Firdaus . Lihat Silsilah al-Da‘ifah, no. 4683].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs