Orang yang mati syahid di darat diampunkan semua dosanya kecuali (perkara yang melibatkan) hutang dan amanah

TEKS BAHASA ARAB

شهيد البر يغفر له كل ذنب إلا الدين ‌والأمانة، وشهيد البحر يغفر له كل ذنب والدين ‌والأمانة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Orang yang mati syahid di darat diampunkan semua dosanya kecuali (perkara yang melibatkan) hutang dan amanah. Manakala untuk orang yang mati syahid di lautan pula diampunkan semua dosanya termasuk (perkara yang melibatkan) hutang dan amanah.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 978, hadis nombor 5040. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن عن بعض عمال النبي – صلى الله عليه وسلم – مرفوعا: ((‌شهيد البر يغفر له كل ذنب إلا الدين ‌والأمانة، وشهيد البحر يغفر له كل ذنب والدين ‌والأمانة)). [حل، ابن النجار، ((الضعيفة)) (816)]

(Lemah) Daripada beberapa orang pekerja Nabi SAW secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Orang yang mati syahid di darat diampunkan semua dosanya kecuali (perkara yang melibatkan) hutang dan amanah. Manakala untuk orang yang mati syahid di lautan pula diampunkan semua dosanya termasuk (perkara yang melibatkan) hutang dan amanah. [Riwayat Abu Nu’aym dalam al-Hilyah dan Ibnu Najjar. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 816]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs