Orang yang paling dapat menahan diri dari membunuh adalah orang beriman

TEKS BAHASA ARAB

أعف الناس قتلة أهل الإيمان.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Orang yang paling dapat menahan diri dari membunuh adalah orang beriman.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 452, hadis nombor 2418. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن عبد الله بن مسعود – رضي الله عنه -، قال: قال رسول الله ﷺ: «أعف الناس قتلة أهل الإيمان». [د، ابن الجارود، حم، الطحاوي، هـ، ش، «الضعيفة» (1232)].

(Lemah) Daripada Abdullah bin Mas’ud RA, beliau berkata: Rasulullah ﷺ bersabda: “Orang yang paling dapat menahan diri dari membunuh adalah orang beriman.” [Riwayat Abu Daud dalam Sunannya, Ibn al-Jarud, Ahmad dalam Musnadnya, al-Tahawi dalam Syarh Ma’ani al-Athar, Ibn Majah dan Ibn Abu Shaybah. Lihat Silsilah Da’ifah, no. 1232].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs