Orang yang riyak akan diseru pada hari Kiamat di hadapan khalayak ramai dengan empat nama

TEKS BAHASA ARAB

لا تخادع الله ! فإنه من يخادع الله ؛ يخدعه ، ونفسه يخدع لو يشعر . قالوا : يا رسول الله وكيف يخادع الله ؟ قال : تعمل بما أمرك الله به ، وتطلب غيره ، واتقوا الرياء ، فإنه الشرك ، وإن المرائي يدعى يوم القيامة على رؤوس الأشهاد بأربعة أسماء يدعى إليها : يا كافر ! يا خاسر ! يا غادر ! يا فاجر ! ضل عملك ، وبطل أجرك ، فلا خلاق لك اليوم ، فالتمس أجرك ممن كنت تعمل له يا مخادع !

TEKS BAHASA MALAYSIA

Jangan memperdayakan Allah! Maka sesungguhnya siapa yang memperdayakan Allah, dia akan diperdayakan dan oleh dirinya walaupun dia menyedari.” Mereka berkata: Wahai Rasul Allah! Bagaimana dia memperdayakan Allah? Baginda menjawab: “Kamu buat apa yang Allah suruh, tetapi kamu memohon daripada selain-Nya. Dan berhati-hatilah daripada riyak, kerana sesungguhnya ia adalah kesyirikan. Dan sesungguhnya orang yang riyak akan diseru pada hari Kiamat di hadapan khalayak ramai dengan empat nama. Diseru kepadanya: Wahai kafir! Wahai yang rugi! Wahai yang khianat! Wahai jahat! Sia-sialah amalanmu, dan batallah pahalamu, tiada bahagian baik bagimu hari ini; maka carilah pahalamu daripada orang yang kamu buat kerananya, wahai yang memperdaya!

STATUS

Munkar

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 555, hadis nombor 2891. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر) عن رجل من أصحاب النبي صلى الله عليه وسلم قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ((لا تخادع الله! فإنه من يخادع الله؛ يخدعه، ونفسه يخدع لو يشعر. قالوا: يا رسول الله! وكيف يخادع الله؟ قال: تعمل بما أمرك الله به، وتطلب غيره. واتقوا الرياء؛ فإنه الشرك، وإن المرائي يدعى يوم القيامة على رؤوس الأشهاد بأربعة أسماء يدعى إليها: يا كافر! يا خاسر! يا غادر! يا فاجر! ضل عملك، وبطل أجرك، فلا خلاق لك اليوم؛ فالتمس أجرك ممن كنت تعمل له يا مخادع!)).
[الطبري في ((أدب النفوس))، عد، ((الضعيفة)) (6412)]

(Munkar)
Daripada seorang lelaki dalam kalangan sahabat Nabi SAW, beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: “Jangan memperdayakan Allah! Maka sesungguhnya siapa yang memperdayakan Allah, dia akan diperdayakan dan oleh dirinya walaupun dia menyedari.” Mereka berkata: Wahai Rasul Allah! Bagaimana dia memperdayakan Allah? Baginda menjawab: “Kamu buat apa yang Allah suruh, tetapi kamu memohon daripada selain-Nya. Dan berhati-hatilah daripada riyak, kerana sesungguhnya ia adalah kesyirikan. Dan sesungguhnya orang yang riyak akan diseru pada hari Kiamat di hadapan khalayak ramai dengan empat nama. Diseru kepadanya: Wahai kafir! Wahai yang rugi! Wahai yang khianat! Wahai jahat! Sia-sialah amalanmu, dan batallah pahalamu, tiada bahagian baik bagimu hari ini; maka carilah pahalamu daripada orang yang kamu buat kerananya, wahai yang memperdaya!”
[Riwayat al-Tabari dalam kitab Adab al-Nufus, dan Ibn ‘Adi dalam kitab al-Kamil fi al-Du‘afa’. Lihat al-Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 6412]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs