Orang yang tidur dalam keadaan bersuci adalah seperti orang berpuasa yang melakukan solat

TEKS BAHASA ARAB

الطاهر النائم كالصائم القائم.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Orang yang tidur dalam keadaan bersuci adalah seperti orang berpuasa yang melakukan solat malam.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 70, hadis nombor 325. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن عمرو بن حريث -رضي الله عنه- مرفوعاً: ((‌الطاهر ‌النائم ‌كالصائم ‌القائم)).
[فر، ((الضعيفة)) (‌‌3841)]

(Lemah)
Daripada ‘Amru ibn Ḥarīth RA secara marfū‘: “Orang yang tidur dalam keadaan bersuci adalah seperti orang berpuasa yang melakukan solat malam.”
[Riwayat al-Daylamī dalam Musnad Al-Firdaws. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah (3841).

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI.  Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin! 

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs