Sesiapa yang mempunyai hutang dan dia bermaksud untuk melunaskannya

TEKS BAHASA ARAB

من كان عليه ‌دين ‌يهمه قضاؤه -أو هم بقضائه-؛ لم يزل معه من الله حارس.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesiapa yang mempunyai hutang dan dia bermaksud untuk melunaskannya, akan sentiasa ada bersamanya seorang penjaga (yang dikirim) oleh Allah.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 797, hadis nombor 4110. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن ورقاء بنت هداب؛ أن عمر بن الخطاب كان إذا خرج من منزله؛ مر على أمهات المؤمنين؛ فسلم عليهن قبل أن يأتي مجلسه، فإذا انصرف إلى منزله مر عليهن، فكان كلما مر؛ وجد على باب عائشة رجلا جالسا، فقال له: ما لي أراك ههنا جالسا؟! قال: حق لي أطلب به أم المؤمنين. فدخل عليها عمر، فقال لها: يا أم المؤمنين! ما لك في سبعة آلاف كفاية في كل سنة؟ قالت: بلى، ولكن علي منها حقوق، وقد سمعت أبا القاسم صلى الله عليه وسلم يقول: ((من كان عليه ‌دين ‌يهمه قضاؤه -أو هم بقضائه-؛ لم يزل معه من الله حارس)). قالت: فأنا أحب أن لا يزال معي من الله حارس. [طب، طس، ((الضعيفة)) (4638)]

(Lemah) Daripada Warqā’ binti Haddāb bahawa ‘Umar bin al-Khaṭṭāb apabila keluar dari rumahnya, beliau akan melalui rumah Ummahāt al-Mu’minīn lalu memberi salam kepada mereka sebelum menghadiri majlisnya. Apabila beliau telah selesai, beliau akan melalui lagi rumah Ummahāt al-Mu’minīn. Setiap kali beliau melaluinya, beliau mendapati ada seorang lelaki duduk di hadapan pintu rumah ‘Āishah RA. Lalu beliau bertanya kepadanya: Mengapa aku melihat engkau duduk di sini?! Dia menjawab: Ada hak aku yang aku mahu minta daripada Umm al-Mu’minīn. Lalu ‘Umar masuk ke dalam dan berkata kepadanya (‘Āishah RA): Wahai Umm al-Mu’minīn! Apakah 7 ribu dirham tidak mencukupi bagimu pada setiap tahun? Beliau menjawab: Ya, tetapi aku mempunyai bebanan hak daripadanya. Aku mendengar Abū al-Qāsim SAW bersabda: Sesiapa yang mempunyai hutang dan dia bermaksud untuk melunaskannya, akan sentiasa ada bersamanya seorang penjaga (yang dikirim) oleh Allah. Beliau (‘Āishah RA) berkata: Maka aku suka apabila sentiasa ada bersamaku seorang penjaga daripada Allah. [Riwayat al-Ṭabarānī dalam al-Mu‘jam al-Kabīr dan al-Mu‘jam al-Awsaṭ. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 4638]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs