Sesungguhnya di dalam neraka jahanam ada suatu pintu

TEKS BAHASA ARAB

إن لجهنم بابا لا يدخله إلا من شفى ‌غيظه في معصية الله -عز وجل-.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Sesungguhnya di dalam neraka jahanam ada suatu pintu yang tidak dimasuki oleh sesiapapun kecuali orang yang melepaskan kemarahannya dengan cara bermaksiat kepada Allah ‘Azza wa Jalla.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 662, hadis nombor 3418. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف) عن ابن عباس -رضي الله عنهما- مرفوعا: ((إن لجهنم بابا لا يدخله إلا من شفى ‌غيظه في معصية الله -عز وجل-)). [البزار، فر، ((الضعيفة)) (3187)]

(Lemah) Daripada Ibn Abbas RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): “Sesungguhnya di dalam neraka jahanam ada suatu pintu yang tidak dimasuki oleh sesiapapun kecuali orang yang melepaskan kemarahannya dengan cara bermaksiat kepada Allah ‘Azza wa Jalla.” [Riwayat al-Bazzar dalam al-Musnad, al-Dailami dalam Musnad al-Firdaus. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 3187]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs