Setiap hari Jumaat kamu akan mendapat haji dan umrah

TEKS BAHASA ARAB

إن لكم في كل جمعة حجة وعمرة، فالحجة: الهجير للجمعة، والعمرة: انتظار العصر بعد الجمعة.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Setiap hari Jumaat kamu akan mendapat haji dan umrah. Pahala haji adalah panas terik ketika Solat Jumaat dan pahala umrah adalah menunggu waktu masuk Solat Asar selepas Solat Jumaat.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1926 hadis nombor 9667. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع)
عن سهل بن سعد الساعدي رضي الله عنه، قال: قال رسول الله ﷺ: إن لكم في كل جمعة حجة وعمرة، فالحجة: الهجير للجمعة، والعمرة: انتظار العصر بعد الجمعة.
[عد، هب، أبو عثمان البحيري في ((الفوائد))، ((الضعيفة)) (6208)]

(Palsu)
Daripada Sahl bin Sa’ad al-Sa’idi RA, beliau berkata: Rasulullah SAW bersabda: Setiap hari Jumaat kamu akan mendapat haji dan umrah. Pahala haji adalah panas terik ketika Solat Jumaat dan pahala umrah adalah menunggu waktu masuk Solat Asar selepas Solat Jumaat.
[Riwayat al-Kamil dalam al-Dhu’afa’, al-Baihaqi dalam al-Syu’ab, Abu Othman al-Buhairi dalam al-Fawaid. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 6208]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs