Tidak ada laknat di antara empat golongan wanita

TEKS BAHASA ARAB

أربع من النساء لا ملاعنة بينهن: النصرانية تحت المسلم، واليهودية تحت المسلم، والحرة تحت المملوك، والمملوكة تحت الحر.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Empat golongan wanita tidak ada laknat di antara mereka: Wanita Nasrani yang berada di bawah muslim, wanita Yahudi yang berada di bawah muslim, wanita merdeka yang berada di bawah hamba, serta hamba wanita yang berada di bawah orang yang merdeka.

STATUS

Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 791, hadis nombor 4073. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف)
عن عبد الله بن عمرو رضي الله عنهما مرفوعا وموقوفا: أربع من النساء لا ملاعنة بينهن: ‌النصرانية ‌تحت المسلم، واليهودية تحت المسلم، والحرة تحت المملوك، والمملوكة تحت الحر.
[هـ، قط، هق، (الضعيفة) (4127)]

(Lemah)
Daripada ‘Abdullah bin ‘Amru RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW) dan mawquf: Empat golongan wanita tidak ada laknat di antara mereka: Wanita Nasrani yang berada di bawah muslim, wanita Yahudi yang berada di bawah muslim, wanita merdeka yang berada di bawah hamba, serta hamba wanita yang berada di bawah orang yang merdeka.
[Riwayat Ibn Majah dalam al-Sunan, al-Daruqutni dalam al-Sunan, al-Baihaqi dalam Sunan al-Kubra. Lihat Silsilah al-Da'ifah, no. 4127]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs