Tidak boleh berjaga malam

TEKS BAHASA ARAB

لا سمر إلا لثلاثة: مصل أو مسافر أو عروس.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tidak boleh berjaga malam melainkan pada tiga: Orang yang mendirikan solat atau seorang musafir atau pengantin.

STATUS

Munkar dengan tambahan lafaz ‘Arus

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1035, hadis nombor 5306. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(منكر بذكر: ((عروس))) عن عائشة – رضي الله عنها – أن النبي – صلى الله عليه وسلم – قال: «لا سمر إلا لثلاثة: مصلّ أو مسافر أو عروس». [سمويه في الفوائد, ع, ((الضعيفة)) (6524)]

(Munkar Pada Penyebutan Lafaz ‘Arus)
Daripada Aishah RA bahawa Nabi SAW bersabda: Tidak boleh berjaga malam melainkan pada tiga: Orang yang mendirikan solat atau seorang musafir atau pengantin.
[Riwayat Sammuyah dalam al-Fawaid dan Abu Ya'la dalam Musnad beliau. Lihat Silsilah al-Da’ifah; no. 6524].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs