Tidaklah Rasulullah SAW wafat (melainkan) setelah baginda mampu membaca dan menulis

TEKS BAHASA ARAB

ما مات رسول الله صلى الله عليه وسلم حتى قرأ وكتب.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Tidaklah Rasulullah SAW wafat (melainkan) setelah baginda mampu membaca dan menulis.

STATUS

Palsu

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1782, hadis nombor 8969. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(موضوع) عن عبد الله بن عتبة -رضي الله عنه- قال: ((ما مات رسول الله صلى الله عليه وسلم حتى قرأ وكتب)). [الأصم في ((حديثه))، ((الضعيفة)) (343)]

(Palsu)
Daripada ‘Abdullah bin ‘Utbah RA, beliau berkata: Tidaklah Rasulullah SAW wafat (melainkan) setelah baginda mampu membaca dan menulis.
[Riwayat Abū al-‘Abbās al-Aṣam dalam Hadisnya. Lihat Silsilah al-Ḍa‘īfah, no. 343]

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs