Aku berperang dengan turunnya al-Qur’an (yakni berdasarkan perintah Allah), Ali pula berperang dengan takwilnya (yakni berdasarkan takwilan ke atas ayat al-Qur’an)

TEKS BAHASA ARAB

أنا أقاتل على تنزيل القرآن، وعلي يقاتل على تأويله.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Aku berperang dengan turunnya al-Qur’an (yakni berdasarkan perintah Allah), Ali pula berperang dengan takwilnya (yakni berdasarkan takwilan ke atas ayat al-Qur’an).

STATUS

Sangat Lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1489, hadis nombor 7594. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(ضعيف جدا) عن الأخضر ابن أبي الأخضر عن النبي – صلى الله عليه وسلم – به. وقال: (أنا أقاتل على تنزيل القرآن، وعلي يقاتل على تأويله). [ابن السكن في ((الصحابة))
، ((الضعيفة)) (4911).

(Sangat Lemah)
Daripada Ibn Abi al-Akhdar daripada Nabi SAW: (Aku berperang dengan turunnya al-Qur’an (yakni berdasarkan perintah Allah), Ali pula berperang dengan takwilnya (yakni berdasarkan takwilan ke atas ayat al-Qur’an).)
[Ibn al-Sakan dalam al-Sahabah. Lihat Silsilah al-Da’ifah, 4911].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs