Ahli keluarga Muhammad adalah semua yang bertaqwa

TEKS BAHASA ARAB

آل محمد كل تقي.

TEKS BAHASA MALAYSIA

Ahli keluarga Muhammad adalah semua yang bertaqwa.

STATUS

Sangat lemah

KOMENTAR ULAMA/PENGKAJI HADIS

Hadis ini disebut oleh Syeikh Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān حفظه الله dalam kitab himpunan hadis-hadis lemah dan palsu beliau berjudul Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj, di halaman 1975, hadis nombor 9879. Kitab ini adalah ringkasan kepada kitab Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah karya Syeikh Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī (m. 1420H) رحمه الله . Berikut adalah maklumat tentang hadis ini, seperti yang terdapat dalam kitab ini:

(‏ضعيف جدا) ‏عن أنس -رضي الله عنه- مرفوعا: «‏آل محمد كل تقي».
[‏أبو بكر الشافعي في «الرباعيات»، أبو الشيخ في «عواليه»، تمام، الكلاباذي في «مفتاح المعاني»، عق، طص، «الضعيفة» (1304)].

(Sangat Lemah)
Daripada Anas RA secara marfu’ (disandarkan kepada Nabi SAW): Ahli keluarga Muhammad adalah semua yang bertaqwa.
[Riwayat Abu Bakr al-Shafi‘iy dalam al-Ruba‘iyyat, Abu Sheukh dalam ‘Awalih, Tammam, al-Kalabazi dalam Miftah al-Ma‘aniy, al-‘Uqailiy dalam al-Du‘afa’ dan al-Tabarani dalam al-Mu‘jam al-Saghir. Lihat Silsilah al-Da’ifah, no. 1304].

RUJUKAN

Muḥammad Nāṣir al-Dīn al-Albānī, & Mashhūr bin Ḥasan Āl Salmān. (2010). Silsilah al-Aḥādīth al-Ḍa‘īfah wal-Mawḍū‘ah Mujarradah ‘An al-Takhrīj. Maktabah al-Ma‘ārif.

MAKLUMAN

Maklumat ini merupakan hasil dari tajaan Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia Berhad, Coastline Marine Sdn Bhd, Hasnuri Sdn Bhd, Padi Pictures Sdn Bhd dan sumbangan orang ramai melalui Tabung Infaq, dengan kerjasama Pejabat Mufti Wilayah dan beberapa universiti tempatan. Projek ini diketuai oleh Jabatan Pengajian Islam, Fakulti Sains Kemanusiaan, UPSI. Moga Allah jadikan ia sebagai pemberat timbangan amalan buat semua yang terlibat. Aamiin!

Mohon lapor sekiranya terdapat sebarang kesilapan.

Ingin mempelajari ilmu hadis dengan lebih mendalam? Daftar segera di KUIPs

Tawaran Biasiswa Pendidikan Tinggi MAIPs